Гіповітамінози и авітамінози. Причини. Симптоми. Діагностика. Лікування

Biтаміни харчові фактори, що забезпечують нормальний перебіг біохімічних і фізіологічних процесів. Вони беруть участь у регулюванні всіх обмінних процесів в організмі . Вітаміни відрізняються від усіх інших харчових речовин за двома ознаками:

1) не включаються в структуру тканин;

2) не використовуються організмом як джерело енергії, а найчастіше є каталізатором різноманітних біохімічних реакцій.

Порушення нормального процесу обміну в організмі часто пов’язані з недостатнім надходженням вітамінів до організму, повною їх відсутністю у спожитій їжі, харчовим зіпсуттям та мальабсорбцією, також з алкоголізмом, проведенням гемодіалізу, повним парентеральним живленням і природженими дефектами метаболізму. Хвороби, які виникають через повну відсутність у їжі вітамінів або повне порушення їх засвоєння, дістали назву авітамінозів. Гіповітамінози зумовлені недостатнім надходженням вітамінів з їжею або їх поганим засвоєнням.

Для з’ясування ролі дефіциту вітамінів у розвитку захворювань лікарю необхідно знати клінічні прояви, пов’язані з дефі цитом вітамінів, і бути обережним щодо цього. Правильність висновків підтверджують ефективність заміcної терапії, бо можливості довести біохімічну недостатність того або іншого вітаміну надто обмежені.

Недостатність вітаміну С (цинга)

На відміну від більшості тварин в організмі людини вітамін C не синтезується з глюкози у зв’язку з відсутністю необхідного для цього ферменту (Zглюконолактоноксидази), через що виникає потреба вводити його ззовні. Вітамін C (аскорбінова кислота) є потужним відновником. Він необхідний для утворення колагену і сприяє збереженню цілості сполучної, остеоїдної тканин і дентину зубів. Вітамін C є протектором редуктази фолієвої кислоти, бере участь у розподілі та накопичуванні заліза. Доведено його зв’язок з атеросклерозом (вітамін C зменшує вміст холестерину в крові, сприяє утворенню жовчних кислот з холестерину).

Добова потреба організму в ньому - 30-60 мг. Вітамін C міститься в молоці, фруктах, овочах. Але приблизно 50 % його руйнуються внаслідок тривалого зберігання фруктів і овочів, а також під час кулінарної обробки. Потреба у вітаміні С зростає у періоди вагітності, лактації, при дифузному токсичному зобі, діареї, ахлоргідрії.

Клініка. Першими ознаками дефіциту вітаміну С в організмі є слабість, дратівливість, болі у м’язах і суглобах, серцебиття. Уражається кровоносна система: судини стають крихкими, проникними, що призводить до виникнення петехій, крововиливу і кровотечі у внутршні органи. Характерною ознакою є кровоточивість ясен; дегенеративні зміни з боку одонтобластів спричинюють розвиток карієсу, розхитування, розтріскування та випадання зубів. Старі рубці розходяться, рани не загоюються. Характерним є гіперкератоз волосяних фолікулів з гіперемією та крововиливами навколо них. Наявна нормохромна анемія, але у 20 % хворих анемія є мегалобластною через дефіцит фолату. Для діагностики дефіциту вітаміну С визначають рівень аскорбінової кислоти в тромбоцитах. У хворих часто підвищується рівень білірубіну, стає позитивною ендотеліальна проба.

Терапевтична доза аскорбінової кислоти для дорослих - 100 мг 35 разів/добу протягом місяця, після цього - по 100 мг/добу. Водночас слід проводити корекцію дієти.

Недостатність вітаміну В2 (рибофлавіну)

Вітамін В2 належить до коферментних вітамінів, механізм дії яких полягає у їх використанні в побудові коферментів, які каталізують у складі ферментних білків важливі метаболічні реакції. Коферментними формами рибофлавіну є ФАД (флавінаденіндинуклеотид) та ФМН (флавінмононуклеотид). Це ростетичні групи багатьох анаеробних та аеробних дегідрогеназ та оксидаз, що беруть участь в окисленні численних інтермедіатів вуглеводного, ліпідного та амінокислотного обміну.

Рибофлавін добре розчиняється у воді, є стійким у кислих розчинах, але легко руйнується у лужних і нейтральних розчинах. Він чутливий до ультрафіолетових променів і порівняно легко відновлюється. Властивість рибофлавіну легко окислюватися і відновлюватися є основою його біологічної дії в клі тинному метаболізмі. Він дуже поширений у природі . Джерелом вітаміну В2 є м’ясо, печінка, злаки, жовток, молоко, шпинат, картопля, дріжджі . Добова потреба дорослої людини у рибофлавіні - 24 мг.






Наиболее просматриваемые статьи: